Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα 10 καλύτερα βιβλία της Agatha Christie σύμφωνα με την Guardian!

Σύμφωνα με την Guardian, αυτά είναι τα 10 καλύτερα βιβλία της Agatha Christie!

1. "Ο φόνος του Ρότζερ Ακρουντ" Εκδόσεις Άγρα


"Σκέφτηκα ότι η ιδέα για το βιβλίο ήταν καλή και την επεξεργάστηκα για καιρό… Πολλοί λένε ότι ο Ο φόνος του Ρότζερ Ακρόυντ είναι ζαβολιά, αν όμως το διαβάσουν προσεχτικά θα δουν ότι κάνουν λάθος. Κάτι τέτοια κενά χρόνου, όπως αυτό που υπάρχει εκεί, κρύβονται όμορφα σε μια ασαφή πρόταση… μη γράφοντας παρά την αλήθεια, αν και όχι όλη την αλήθεια…"
Agatha Christie

Ο φόνος του Ρότζερ Ακρόυντ είναι το βιβλίο που έκανε διάσημη την Άγκαθα Κρίστι, και σήμερα εβδομήντα χρόνια από την έκδοσή του, παραμένει ένα από τα πιο διάσημα αστυνομικά μυθιστορήματα και σίγουρα ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα.

Το ευφυέστατο τέχνασμα της Κρίστι σχετικά με την ταυτότητα του δολοφόνου είναι αυτό που γέμισε άναρθρες κραυγές τους κριτικούς, τους συναδέλφους της συγγραφείς και το κοινό, δημιουργώντας έτσι ισοδύναμα περίπου στρατόπεδα απ αυτούς που φώναζαν "Μπράβο!" και απ αυτούς που φώναζαν "Ζαβολιά! Κλεψιά!" Η λύση του μυστηρίου (και δεν αποκαλύπτουμε τίποτα) ήταν τόσο επίμαχη, επειδή έσπαζε τους παραδοσιακούς κανόνες της γραφής μυστηρίου, έτσι όπως είχαν τεθεί από το London Detection Club, αυτή την επίλεκτη οργάνωση από συγγραφείς αστυνομικών, της οποίας η Κρίστι ήταν μέλος, και που ήταν αφοσιωμένη στη διατήρηση και την ενθάρρυνση του υψηλού επιπέδου και των αυστηρών κανονισμών του κλασικού αστυνομικού μυθιστορήματος. Η Ντόροθυ Σέγιερς, από τις πιο πολυμαθείς συγγραφείς μυστηρίου και μέλος του Detection Club, συνηγόρησε δημοσίως υπέρ της Κρίστι λέγοντας ότι το βιβλίο ήταν "Άψογο! Και σας ξεγέλασε… είναι η δουλειά του αναγνώστη να τους υποπτεύεται όλους".

2. "Κινδυνος στο Εντ Χάουζ" Εκδόσεις Καλοκάθη


Η φτωχή ιδιοκτρήτρια του End House διοργανώνει ένα πάρτυ με τα πυροτεχνήματα να καλύπτουν τον πυροβολισμό που σκοτώνει τον ξάδερφό της. Ποιος από τους άλλους επισκέπτες είναι δολοφόνος; Τέλεια ρυθμός, με έξυπνα στοιχεία ενοχοποίησης, και μια απρόσμενη αλλά απόλυτα λογική λύση. Έτσι ακριβώς θα πρέπει να γραφετε ένα κλασικό αστυνομικό μυθιστόρημα.

3. "Έγκλημα στο όριεντ Εξπρες"



Ο Ηρακλής Πουαρό, αφού εξιχνίασε μια υπόθεση στη Συρία, έλπιζε ν' απολαύσει τις διακοπές του στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί ένα επείγον τηλεγράφημα, τον καλεί να επιστρέψει στην Αγγλία. Προς μεγάλη του ευχαρίστηση, θα επιβιβαστεί στο Οριάν Εξπρές παρέα με τον παλιό του φίλο, τον κύριο Μπουκ, που είναι διευθυντής της σιδηροδρομικής εταιρίας. Το ταξίδι, δυστυχώς, δεν προοιωνίζεται ευχάριστο.

Ο Πουαρό θα συναντήσει την πρώτη δυσάρεστη έκπληξη στο σταθμό, καθώς όλα τα βαγόνια είναι γεμάτα. Έτσι αναγκάζεται να μοιραστεί μια καμπίνα με τον Έκτωρ Μακ Κουήν, γραμματέα ενός πλούσιου Αμερικανού επιχειρηματία, του Σάμιουελ Ράτσετ. Ο Πουαρό αρνείται να εργαστεί για λογαριασμό του Ράτσετ, απλά και μόνο επειδή δεν του αρέσει η φάτσα του. Δεύτερη δυσάρεστη έκπληξη θ' ακολουθήσει όταν το τρένο ακινητοποιηθεί από τα χιόνια. Εκεί ο συνοδός του τρένου, ύστερα από επανειλημμένες απόπειρες, θα κατορθώσει να εισχωρήσει σ' ένα κλειστό διαμέρισμα της κλινάμαξας, όπου τον περιμένει υπομονετικά ένα πτώμα!

Ο Πουαρό έχει δουλειά μπροστά του.  


4. "Φόνοι κατ' αλφαβητική σειρά"


Παρά τις προειδοποιήσεις, ο Ηρακλής Πουαρό δεν καταφέρνει να εμποδίσει τους φόνους των Alice Ascher, Betty Barnard and Carmichael Clarke. Θα καταφέρει να σταματήσει τον δολοφόνο πριν φτάσει στο D? Ένα από τα πρώτα δείγμα μυθιστορήματος με "serial killer.

5. "And then there were none"


Ο δικαστής Λώρενς Γουωργκρέιβ και η συντροφιά του, όλοι άνθρωποι με κάποιο μελανό σημείο στο παρελθόν τους, θα βρεθούν αιχμάλωτοι μέσα σ´ αυτό το παγερό και σιωπηλό σπίτι, πάνω σ´ αυτό το «νησί του νέγρου», όπου ένας ένας θα κάνουν τη γνωριμία με τον θάνατο. Οι δέκα μικροί νέγροι λιγοστεύουν θανάσιμα.



6. "Πέντε μικρά γουρουνάκια"


Όλα έμελλαν να αλλάξουν εκείνο το χειμωνιάτικο απόγευμα για τον Πουαρό που ένιωθε πολύ γέρος κι έπληττε θανάσιμα. Ο ερχομός μιας όμορφης κοπέλας θα τον αναζωογονούσε και ταυτόχρονα θα του έδινε κι ένα σκοπό, καθώς τον τελευταίο καιρό δεν τον απασχολούσε κανένα πρόβλημα. Έτσι θα ξεκινήσει μια αναζήτηση του παρελθόντος, για να ξεκαθαρίσει αν σε μια δίκη, δεκάξι χρόνια πριν, υπήρξε δικαστική πλάνη και μία αθώα γυναίκα, άδικα κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε, για έναν φόνο που δεν έκανε. Ο Πουαρό θα δεχόταν αυτό το στοίχημα με τον εαυτό του και για χατίρι της Κάρλας Λεμαρσάν, θα ριχνόταν ξωπίσω στα χνάρια, όσα τουλάχιστον δεν μπόρεσε να σβήσει ο άνεμος του χρόνου!


7. "Crooked House"


Ένας πολύ πλούσιος Έλληνας επιχειρηματίας βρίσκεται νεκρός στο σπίτι του στο Λονδίνο. Η οικογένεια Λεονίδης ήταν μια μεγάλη χαρούμενη οικογένεια που έμενε στην υπερπολυτελή έπαυλή της. Αυτό συνέβαινε πριν ο αρχηγός της οικογένειας, ο Αριστείδης, δολοφονηθεί με μία θανάσιμη ένεση. 


7. "Πρόσκληση σε φόνο"


Μια παράξενη αγγελία εμφανίζεται στην πρωινή εφημερίδα ενός άριστα συνηθισμένου Αγγλικού χωριού, του Τσίππινγκ Κλέγκχορν: "Ένας φόνος ανακοινώνεται και θα λάβει χώρα την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, στο Λιτλ Πάντοκς, στις 6:30 μ.μ.Οι φίλοι ας το λάβουν σαν πρόσκληση, είναι η μόνη γνωστοποίηση.". Αυτό έρχεται σαν μεγάλη έκπληξη στην Λετίσια Μπλάκλοκ, την ιδιοκτήτρια του Λιτλ Πάντοκς, καθώς δεν έχει ιδέα τι σημαίνει η αγγελία· δεν την τοποθέτησε εκείνη και κανείς από τους γνωστούς της δεν ξέρει περισσότερα από εκείνη. Η μις Μπλάκλοκ αποφασίζει να το κάνει χωρίς δυσκολία και προετοιμάζεται για τους καλεσμένους εκείνο το απόγευμα. Φυσικά, οι χωρικοί ιντριγκάρονται από αυτήν την ανακοίνωση, και αρκετοί από αυτούς εμφανίζονται στην εξώθυρα με άβολους λόγους αλλά ένα σίγουρο ενδιαφέρον. Καθώς το ρολόι χτυπά 6:30, τα φώτα σβήνουν και μια door swings ανοίγει, αποκαλύπτοντας έναν άνδρα με ένα φακό.

Με μια φωνή βαριάς προφορά, ο άνδρας απαιτεί να "σηκώσουν τα χέρια ψηλά!" Οι περισσότεροι προσκεκλημένοι συναινούν, πιστεύοντας ότι είναι μέρος του παιχνιδιού. Το παιχνίδι τελειώνει όταν ακούγονται πυροβολισμοί στο δωμάτιο. Η πόρτα κλείνει απότομα, και επικρατεί πανικός: σύντομα ανακαλύπτεται ότι έχει πέσει η ασφάλεια, ο δράστης έχει πυροβοληθεί, και το αυτί της κυρίας Μπλάκλοκ αιμπρραγεί, φαινομενικά από μια σφαίρα που πέρασε ξυστά. το πιο παράξενο πράγμα είναι αυτός που οπλοφορούσε: αναγνωρίζεται από την Ντόρα Μπάννερ (μια παλά φίλη της Λετίσια, με το χαϊδευτικό "Μπάννι", η οποία επίσης μένει στο Λιτλ Πάντοκς) ως Ρούντι Σερτζ, υπάλληλος στην υποδοχή ενός τοπικού σπα, ο οποίος είχε ζητήσει χρήματα από την Λετίσια λίγες ημέρες πριν.


8. "Ατελείωτη Νύχτα"


Ποτέ μέχρι τότε ο Μάικλ Ρότζερς δεν είχε ξανακούσει να γίνεται λόγος γι' αυτό το μέρος κι ούτε μπορούσε να φανταστεί πως θα πίστευε ποτέ σ' αυτές τις ανόητες λαϊκές προλήψεις. Όμως, όλα έγιναν εντελώς τυχαία - ή μήπως όχι; - καθώς τριγυρίζοντας στον κεντρικό δρόμο του Κίνγκστον Μπίσοπ, πρόσεξε μιαν ανακοίνωση σχετικά με κάποιον πλειστηριασμό. Βέβαια, αν δεν είχε γνωρίσει τον Σαντόνιξ, αυτόν τον εμπνευσμένο αρχιτέκτονα, ίσως δεν σκεφτόταν να λάβει μέρος σ' αυτόν τον πλειστηριασμό, μα η γνωριμία τους μήπως δεν στάθηκε μια απλή σύμπτωση, αλλά μια ηθελημένη συνάντηση από μια σκοτεινή μοίρα; 

Έτσι, γνώρισε τον "τόπο της Τσιγγάνας" που, όπως έλεγαν οι ντόπιοι, ήταν "σημαδεμένος" από μια βαριά κατάρα. Φυσικά, όλα αυτά τον διασκέδαζαν. Και εξακολουθούσε να τα βρίσκει φαιδρά και παιδαριώδη, ακόμα κι όταν συνάντησε την τσιγγάνα, που ο ταγματάρχης Φίλποτ της είχε χαρίσει ένα μικρό κτήμα για να μένει. 

"Τίποτα όμορφο δεν έδωσε ο τόπος της Τσιγγάνας, ούτε θα δώσει", του είπε προφητικά η γριά τσιγγάνα. "Μη γελάς, νεαρέ μου, και γρήγορα το γέλιο σου θα γίνει κλάμα".
Πόσο δίκιο είχε η γριά-τσιγγάνα, ο Μάικλ δεν θα το μάθαινε παρά όταν θα ήταν πια πολύ αργά. Και τότε ακόμα δεν θάξερε γιατί κοιτάζοντας η γριά τα χέρια του και διαβάζοντας τις βαθειές χαρακιές στις παλάμες του, αρνήθηκε να του πει τι είδε και τον συμβούλεψε μόνο τρομαγμένη να φύγει απ' αυτόν τον τόπο.


10. "Αυλαία"


Ο λοχαγός Χάστινγκς, επιστρέφει από την Αργεντινή, για να βοηθήσει το φίλο του Ηρακλή Πουαρό, σε ένα τελευταίο κυνήγι του δολοφόνου, πίσω στο Στάιλς Κωρτ, όπου είχε ξεκινήσει η συνεργασία τους τόσα χρόνια πριν. Το Στάιλς Κωρτ δεν είναι πλέον το πολυτελές αρχοντικό που γνώριζαν· έχει μετατραπεί σε πανσιόν από τους νέους του ιδιοκτήτες, τον παλαίμαχο συνταγματάρχη Λούτρελ και την απεχθέστατη σύζυγό του Νταίζη. Αλλά και ο Πουαρό έχει μείνει η σκιά του εαυτού του· σχεδόν ανάπηρος απ' τα αρθριτικά, είναι αναγκασμένος να χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι για να μετακινηθεί και το άλλοτε άψογο τσιγκελωτό μουστάκι του χρειάζεται μπόλικο χρώμα, για να είναι κάπως ευπαρουσίαστο. 

Ο Πουαρό όμως δε θ' αργήσει να ανακτήσει τις θαυμαστές του ικανότητες, μόλις χρειαστεί να θέσει σε λειτουργία τα φαιά κύτταρα του εγκεφάλου του.

Το κύκνειο άσμα του Ηρακλή Πουαρό, γράφτηκε απ' τη βασίλισσα του εγκλήματος κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Λονδίνου και παρέμεινε ακυκλοφόρητο -σύμφωνα με την επιθυμία της- μέχρι το θάνατό της.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΨΗΦΙΣΑΤΕ : ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ κας ΜΑΝΤΑ

Καταρχήν ένα μεγάλο μπράβο στα 277 άτομα που τίμησαν την έρευνά μας και απάντησαν με ειλικρίνεια τη γνώμη τους για καθένα από τα βιβλία της κας Μαντά. Οι έρευνες αυτές θα μπορούν στο μέλλον ν' αποτελούν σημείο αναφοράς για κάποιον που ζητάει γνώμη σχετικά με κάποιο από τα βιβλία της !Τα αποτελέσματα κάθε έρευνας θα τα βρίσκεται στην κατηγορία "ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΟΙΝΟΥ". Τα αποτελέσματα που βλέπετε στις εικόνες περιέχουν και τα άτομα που δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο. Για το λόγο αυτό ακριβώς κάτω από κάθε εικόνα αναγράφω το σύνολο των ατόμων που έχουν διαβάσει το βιβλίο και άρα επι αυτού του συνόλου είναι και τα νούμερα που εκφέρουν άποψη για καθένα από τα βιβλία! Διευκρίνηση : το νέο βιβλίο της κας Μαντά "Μια συγνώμη για το τέλος" κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες οπότε παρουσιάζουμε απλά μια μικρή τάση για το βιβλίο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για την αγορά του, στηριζόμενοι σε ένα τόσο μικρό δείγμα! Συμφωνα με τα αποτελέσμ

Το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover!

Βγήκε στον αέρα το το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover! Παρακουλουθήστε το :  https://www.youtube.com/watch?v=XtYFba2s2rE " Η Τέιτ και ο Μάιλς δεν θεωρούν τους εαυτούς τους καν φίλους. Το μόνο πράγμα που έχουν κοινό είναι μια αναμφίβολη αμοιβαία έλξη. Συνειδητοποιούν ότι μπορούν να έχουν την τέλεια, χωρίς δεσμεύσεις συμφωνία. Αυτός δε θέλει έρωτες, αυτή δεν έχει τον χρόνο: το μόνο που απομένει είναι το σεξ. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ρολόι, αρκεί η Τέιτ να ακολουθήσει τους δύο κανόνες που θέτει ο Μάιλς: ΜΗ ΡΩΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΗΝ ΕΛΠΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Νομίζουν ότι μπορούν να το διαχειριστούν, αλλά τα πάντα αλλάζουν όταν τα αληθινά αισθήματα μπλέκονται στην εξίσωση. Οι καρδιές διαπερνιούνται.                 Οι υποσχέσεις σπάνε.                     Οι κανόνες παραβιάζονται.                              Η αγάπη γίνεται σκοτεινή. " ΠΗΓΗ :  http:

7 αποφθέγματα του Ναγκίμπ Μαχφούζ που αξίζει να διαβάσετε...

Ο Ναγκίμπ Μαχφούζ γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1911 στο Κάιρο. Άρχισε να γράφει στα δεκαεφτά του, και το πρώτο μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στην αρχαία Αίγυπτο, εκδόθηκε το 1939. Έγραψε γύρω στα τριάντα μυθιστορήματα και περισσότερα από εκατό διηγήματα, πολλά από τα οποία έγιναν επιτυχημένες ταινίες. Το 1988 η Σουηδική Ακαδημία Γραμμάτων τίμησε τον Μαχφούζ με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Πέθανε στις 30 Αυγούστου 2006. [ Πηγή : Εκδόσεις Ψυχογιός ] "Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι έξυπνος από τις απαντήσεις του. Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι σοφός από τις ερωτήσεις του". "Σπίτι δεν είναι εκεί που γεννιέσαι. Σπίτι είναι εκεί που όλες οι προσπάθειες σου να ξεφύγεις, σταματούν". "Ο φόβος δεν εμποδίζει τον θάνατο. Εμποδίζει τη ζωή". "Η αγάπη είναι σαν την υγεία. Την παραμελούμε όταν υπάρχει και τη λατρεύουμε όταν τη χάνουμε."