Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κριτική του βιβλίου "Το δόγμα του ΣΟΚ" - με την ιδιαίτερη γραφή της Lola Cathrine!


Έχω πει ότι διαβάζω πολλά βιβλία μαζί και όχι, δεν είμαι πλούσια, τα δανείζομαι από βιβλιοθήκες, φίλους, γνωστούς, ακόμα και περαστικούς . 


Έχει τύχει να είμαι στο μανάβικο με το χάρακα για να διαλέξω ολόιδιες πιπεριές για γεμιστά (είπαμε, είμαι παρανοϊκή) , να περνάει τρίο που συζητά και το αυτί μου πιάνει «δεν το διάβασα παρακάτω, το βαρέθηκα», «αααα, γιατί?» και να πεταχτώ με το χάρακα μπροστά τους : Για ΠΟΙΟ βιβλίο μιλάτε? Εννοείται ότι οι γυναίκες εξαφανίστηκαν τρέχοντας κι έμεινα μετά να αναρωτιέμαι…


Με το σύζυγο όταν μας πιάνει φαγωμάρα για τα λεφτά που (πάλι) δε θα φτάσουν μέχρι το τέλος του μήνα, πιάνουμε κι αναπολούμε το παρελθόν και τις παλιότερες αγαπημένες δεκαετίες. Το παιχνίδι που έχουμε ανακαλύψει (καλά, μπορεί να το έχουν ανακαλύψει κι άλλοι πιο πριν, δεν ξέρω είναι το να προσπαθούμε να θυμηθούμε παλιές διαφημίσεις -άλλες φορές το κάνουμε και με ταινίες, καρτούν, ή σήριαλ. Όποιος κολλήσει και δεν μπορεί να σκεφτεί άλλο, χάνει και το πληρώνει με μια αγγαρεία (λάιτ όμως, πχ να βγει για τσιγάρα). 


Με κέρδισε με το σλόγκαν «Η θεία Όλγα-η θεία Όλγα ξέρει», γνωστής διαφήμισης απορρυπαντικού και βγήκα για τσιγάρα, σκεφτόμενη στο δρόμο ότι με ξεγέλασε γιατί η συγκεκριμένη διαφήμιση ήταν του ’70 κι εκείνος ήταν αγέννητος τότε και δεν έχουμε διευκρινίσει στους όρους αν πιάνονται διαφημίσεις που δεν έχουμε προλάβει, αλλά θυμόμαστε από κάποιον άλλο που μας την έχει πει.


Πηγαίνω στο περίπτερο και προσπαθώ να θυμάμαι να μην ξεχάσω να του την πω για το κλέψιμο και ταυτόχρονα μου έρχεται η επιφοίτηση για την επόμενη διαφήμιση που θα του πω, βλέποντας 2-3 μπουκάλια ουίσκι σε ένα ράφι του περιπτέρου, αυτή με το τραγούδι “Follow your heart” και τη νύφη που το σκάει από το γάμο και να μην μπορώ να θυμηθώ για ποιο ποτό ήταν, μα με τίποτα όμως (ο κουρασμένος μου εγκέφαλος αρνείται να κάνει τη ρίμα heart-sark) Τελικά το άφησα έτσι και κρατάω τον άσο στο μανίκι για την επόμενη φορά, μαζί με το «και τι κουτί κουτί» της Henniger!


Anyway, όλη αυτή η αναφορά στο παρελθόν (τελικά αυτή η κρίση μας γέμισε ευρηματικότητα κι ανακαλύπτουμε συνεχώς καινούρια πράγματα να κάνουμε, αφού θα τη βγάλουμε πάλι σπίτι) με έκανε να θυμηθώ ένα ντοκιμαντέρ που είδα λίγα χρόνια πριν (όταν η κρίση έμπαινε με όλο και περισσότερο άγριες διαθέσεις στα σπίτια μας) το οποίο βρήκα συγκλονιστικό και λίγο καιρό αργότερα το είδα σε μορφή τουβλο - βιβλίου στο τραπεζάκι σαλονιού φίλων κι ενθουσιάστηκα. Δεν ξέρω αν το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε με βάση το βιβλίο, ή αν το βιβλίο γράφτηκε μετά το ντοκιμαντέρ, αλλά με αυτή τη σειρά τα γνώρισα.

Πρόκειται για «Το Δόγμα Του Σοκ», της Ναόμι Κλάιν.


"Το Δόγμα του Σοκ είναι ένα από τα ελάχιστα βιβλία που μας βοηθούν να καταλάβουμε το παρόν, καθώς αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη ανάλυση της συγκαλυμμένης ιστορίας της εποχής μας. Μια συναρπαστική περιγραφή της νέας παγκόσμιας τάξης, που βρίσκεται σε κατάσταση αμόκ. Η ανάλυση του καπιταλισμού της καταστροφής επιχειρείται από την Κλάιν με τέλεια διυλισμένη οργή, που διοχετεύεται μέσα από αδιάσειστα δεδομένα. Σε αυτή την πρωτοποριακή εναλλακτική ιστορία της πλέον κυρίαρχης ιδεολογίας της εποχής μας, της οικονομικής επανάστασης των ελεύθερων αγορών του Μίλτον Φρίντμαν, η Ναόμι Κλάιν αμφισβητεί το διαδεδομένο μύθο ότι η παγκόσμια νίκη του νεοφιλελεύθερου κινήματος υπήρξε ειρηνική. Καταδεικνύει ότι, από τη Χιλή του 1973 μέχρι το σημερινό Ιράκ, ο Φρίντμαν και οι υποστηρικτές του εκμεταλλεύτηκαν επανειλημμένα τη βία και μια σειρά από τρομακτικά σοκ για να επιβάλουν τις ακραίες πολιτικές τους. Αποκαλύπτει την εντυπωσιακή ομοιότητα ανάμεσα στις ανακριτικές τεχνικές της CIA και στις εκβιαστικές τεχνικές της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, στην προσπάθειά τους να επιβάλουν τον καπιταλισμό της καταστροφής σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα εξαιρετικό βιβλίο, ικανό να προκαλέσει τσουνάμι ντροπής-αλλά και πολιτικής δράσης, για να σταματήσει επιτέλους η θεραπεία – σοκ."

ΠΗΓΗ: 



Το ντοκιμαντέρ με ελληνικούς υπότιτλους είναι εδώ:






Κι άμα θυμηθείτε καμιά διαφήμιση, ρίχτε τη να πάρω τη ρεβάνς...

Καλημέρες 

Lola Cathrine

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΨΗΦΙΣΑΤΕ : ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ κας ΜΑΝΤΑ

Καταρχήν ένα μεγάλο μπράβο στα 277 άτομα που τίμησαν την έρευνά μας και απάντησαν με ειλικρίνεια τη γνώμη τους για καθένα από τα βιβλία της κας Μαντά. Οι έρευνες αυτές θα μπορούν στο μέλλον ν' αποτελούν σημείο αναφοράς για κάποιον που ζητάει γνώμη σχετικά με κάποιο από τα βιβλία της !Τα αποτελέσματα κάθε έρευνας θα τα βρίσκεται στην κατηγορία "ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΟΙΝΟΥ". Τα αποτελέσματα που βλέπετε στις εικόνες περιέχουν και τα άτομα που δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο. Για το λόγο αυτό ακριβώς κάτω από κάθε εικόνα αναγράφω το σύνολο των ατόμων που έχουν διαβάσει το βιβλίο και άρα επι αυτού του συνόλου είναι και τα νούμερα που εκφέρουν άποψη για καθένα από τα βιβλία! Διευκρίνηση : το νέο βιβλίο της κας Μαντά "Μια συγνώμη για το τέλος" κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες οπότε παρουσιάζουμε απλά μια μικρή τάση για το βιβλίο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για την αγορά του, στηριζόμενοι σε ένα τόσο μικρό δείγμα! Συμφωνα με τα αποτελέσμ

Το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover!

Βγήκε στον αέρα το το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover! Παρακουλουθήστε το :  https://www.youtube.com/watch?v=XtYFba2s2rE " Η Τέιτ και ο Μάιλς δεν θεωρούν τους εαυτούς τους καν φίλους. Το μόνο πράγμα που έχουν κοινό είναι μια αναμφίβολη αμοιβαία έλξη. Συνειδητοποιούν ότι μπορούν να έχουν την τέλεια, χωρίς δεσμεύσεις συμφωνία. Αυτός δε θέλει έρωτες, αυτή δεν έχει τον χρόνο: το μόνο που απομένει είναι το σεξ. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ρολόι, αρκεί η Τέιτ να ακολουθήσει τους δύο κανόνες που θέτει ο Μάιλς: ΜΗ ΡΩΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΗΝ ΕΛΠΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Νομίζουν ότι μπορούν να το διαχειριστούν, αλλά τα πάντα αλλάζουν όταν τα αληθινά αισθήματα μπλέκονται στην εξίσωση. Οι καρδιές διαπερνιούνται.                 Οι υποσχέσεις σπάνε.                     Οι κανόνες παραβιάζονται.                              Η αγάπη γίνεται σκοτεινή. " ΠΗΓΗ :  http:

7 αποφθέγματα του Ναγκίμπ Μαχφούζ που αξίζει να διαβάσετε...

Ο Ναγκίμπ Μαχφούζ γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1911 στο Κάιρο. Άρχισε να γράφει στα δεκαεφτά του, και το πρώτο μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στην αρχαία Αίγυπτο, εκδόθηκε το 1939. Έγραψε γύρω στα τριάντα μυθιστορήματα και περισσότερα από εκατό διηγήματα, πολλά από τα οποία έγιναν επιτυχημένες ταινίες. Το 1988 η Σουηδική Ακαδημία Γραμμάτων τίμησε τον Μαχφούζ με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Πέθανε στις 30 Αυγούστου 2006. [ Πηγή : Εκδόσεις Ψυχογιός ] "Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι έξυπνος από τις απαντήσεις του. Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι σοφός από τις ερωτήσεις του". "Σπίτι δεν είναι εκεί που γεννιέσαι. Σπίτι είναι εκεί που όλες οι προσπάθειες σου να ξεφύγεις, σταματούν". "Ο φόβος δεν εμποδίζει τον θάνατο. Εμποδίζει τη ζωή". "Η αγάπη είναι σαν την υγεία. Την παραμελούμε όταν υπάρχει και τη λατρεύουμε όταν τη χάνουμε."