Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κριτική του βιβλίου "Το τιμολόγιο" Jonas Karlsson,εκδόσεις Παπαδόπουλος

Ευφυές, σύγχρονο, απροσδόκητο, καυστικό και άκρως σουρεαλιστικό είναι το μυθιστόρημα του χαρισματικού Jonas Karlsson με τον ευρηματικό τίτλο "Το τιμολόγιο". Είναι ένα βιβλίο που αποδεικνύει περίτρανα ότι το συγγραφικό ταλέντο είναι ικανό ν' αποτυπωθεί μέσα σε μόνο 190 σελίδες και να προκαλέσει στον αναγνώστη αλυσιδωτές αντιδράσεις, συναισθήματα και προβληματισμούς, να τον αφήσει κυριολεκτικά άφωνο και να τον αποζημιώσει 100% για το χρόνο που του αφιερώνει. Χωρίς υπερβολές, υπερφίαλες περιγραφές και πλήθος χαρακτήρων. Γιατί η δυνατή πένα και η εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα είναι αρκετά για να δημιουργήσουν ένα ασύλληπτης ομορφιάς ανάγνωσμα!

ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση
Ο σαραντάχρονος ήρωας του Γιόνας Κάρλσον

Ο ήρωας της αινιγματικής αυτής ιστορίας είναι 40 ετών, έχει μία αδερφή, έναν κολλητό, έχει χάσει και τους δύο του γονείς και δουλεύει ως υπάλληλος μερικής απασχόλησης σε ένα βιντεοκλάμπ χωρίς φιλοδοξίες. Ζει μόνος σε ένα μικρό διαμέρισμα, και περνάει τον ελεύθερο χρόνο του ακούγοντας μουσικής, βλέποντας ταινίες συντροφιά με μία από τις δύο αγαπημένες του πίτσες ή παγωτό με γεύση σμέουρο και μέντα σοκολάτα. Μια ζωή χωρίς εξάρσεις, ιδιαίτερες αξιώσεις, υλικά αγαθά και έντονες συγκινήσεις. Μέχρι τη στιγμή που ο οργανισμός "Κατανομής Παγκόσμιων Πόρων" του αποστέλλει ένα τιμολόγιο με το εξωφρενικό - για τον ίδιο και τις οικονομικές του απολαβές - ποσό των 5.700.000 κορόνων. Στην αρχή αντιμετωπίζει το θέμα με αδιαφορία, αλλά μια σειρά συμπτώσεων θα τον οδηγήσουν να ψάξει το θέμα εις βάθος. Τηλεφωνεί για να διαλευκάνει την υπόθεση και η υπάλληλος Μοντ Άντερσον αναλαμβάνει να τον διαφωτίσει. Όμως αυτά που ακούει τον φέρνουν προ εκπλήξεως : το ποσό αυτό πρέπει να το πληρώσει άμεσα ως αντίτιμο για την ευτυχία που βιώνει από τη στιγμή που γεννήθηκε.... γιατί τίποτα στον Δυτικό κόσμο δεν μπορεί να είναι τσάμπα!!!!

Ο συγγραφέας, ο οποίος είναι διάσημος ηθοποιός στη Σουηδία και εξαίρετος θεατρικός συγγραφέας, έχει πιάσει το σφυγμό της εποχής μας και βουτάει την πένα του στην τρέλα των καταστάσεων που βιώνουν οι άνθρωποι στο σύγχρονο κόσμο. Μέσα από τη διαδικασία που ακολουθεί ο ήρωάς του, για να βρει λύση στο πρόβλημά του και να μειώσει όσο γίνεται το ποσό που του αναλογεί, καυτηριάζει την αντίληψη που φαίνεται να έχει παρεισφρήσει σε όλα τα κοινωνικά στρώματα παγκοσμίως : η ευτυχία είναι ανάλογη των υλικών αγαθών που κατέχουμε, της δόξας και της επαγγελματικής και προσωπικής επιτυχίας! Με μεστούς διαλόγους και δυνατές φράσεις καταδεικνύει περίτρανα την αξία της απλότητας, των αγνών συναισθημάτων, της χαράς που προσφέρουν οι στιγμές της καθημερινότητας, των μικρών απολαύσεων. 

Ο μοναδικός αυτός ήρωας καταφέρνει με την αθωότητά του να σαγηνεύσει τους πάντες, να φέρει τα πάνω κάτω στον οργανισμό και στη ζωή της ίδια της υπαλλήλου, και να συνειδητοποιήσει την αλήθεια της ζωής του. Δίπλα του ο χαρακτήρας του Ρότζερ, τόσο οικείος και γνώριμος σε όλους μας, παρουσιάζει με υπέροχες πινελιές το μοτίβο ζωής που όλοι επιδιώκουμε να αποκτήσουμε για να νιώσουμε ολοκληρωμένοι. Μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές του βιβλίου είναι η περιγραφή μιας αγαπημένης σκηνής του ήρωα από την ταινία "η Γέφυρα" στη Μοντ, και ο ρόλος που τελικά αυτή η σκηνή διαδραματίζει στην εξέλιξη του έργου. Ναι, το ομολογώ ότι με μάγεψε η γραφή, το ύφος, οι χαρακτήρες μα κυρίως η ιστορία του ήρωα και η συγκλονιστική διαπίστωση ότι η ευτυχία μας γνέφει καθημερινά, αλλά οι ρυθμοί της ζωής μας δεν μας αφήνουν περιθώρια να την αντικρύσουμε! Συγχαρητήρια στις εκδόσεις Παπαδόπουλος που έδωσαν την ευκαιρία στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό να γνωρίσει τον Jonas Karlsson και ελπίζω αυτή να είναι η αρχή για να μεταφραστούν και τα υπόλοιπα έργα του. 

"Το τιμολόγιο" είναι ένα συγγραφικό διαμαντάκι που μέσα από το πρίσμα του μπορείς να δεις τις διαφορετικές όψεις της σύγχρονης ζωής και ν' ανακαλύψεις τη δύναμη της απλότητας ...

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΨΗΦΙΣΑΤΕ : ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ κας ΜΑΝΤΑ

Καταρχήν ένα μεγάλο μπράβο στα 277 άτομα που τίμησαν την έρευνά μας και απάντησαν με ειλικρίνεια τη γνώμη τους για καθένα από τα βιβλία της κας Μαντά. Οι έρευνες αυτές θα μπορούν στο μέλλον ν' αποτελούν σημείο αναφοράς για κάποιον που ζητάει γνώμη σχετικά με κάποιο από τα βιβλία της !Τα αποτελέσματα κάθε έρευνας θα τα βρίσκεται στην κατηγορία "ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΟΙΝΟΥ". Τα αποτελέσματα που βλέπετε στις εικόνες περιέχουν και τα άτομα που δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο. Για το λόγο αυτό ακριβώς κάτω από κάθε εικόνα αναγράφω το σύνολο των ατόμων που έχουν διαβάσει το βιβλίο και άρα επι αυτού του συνόλου είναι και τα νούμερα που εκφέρουν άποψη για καθένα από τα βιβλία! Διευκρίνηση : το νέο βιβλίο της κας Μαντά "Μια συγνώμη για το τέλος" κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες οπότε παρουσιάζουμε απλά μια μικρή τάση για το βιβλίο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για την αγορά του, στηριζόμενοι σε ένα τόσο μικρό δείγμα! Συμφωνα με τα αποτελέσμ

Το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover!

Βγήκε στον αέρα το το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover! Παρακουλουθήστε το :  https://www.youtube.com/watch?v=XtYFba2s2rE " Η Τέιτ και ο Μάιλς δεν θεωρούν τους εαυτούς τους καν φίλους. Το μόνο πράγμα που έχουν κοινό είναι μια αναμφίβολη αμοιβαία έλξη. Συνειδητοποιούν ότι μπορούν να έχουν την τέλεια, χωρίς δεσμεύσεις συμφωνία. Αυτός δε θέλει έρωτες, αυτή δεν έχει τον χρόνο: το μόνο που απομένει είναι το σεξ. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ρολόι, αρκεί η Τέιτ να ακολουθήσει τους δύο κανόνες που θέτει ο Μάιλς: ΜΗ ΡΩΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΗΝ ΕΛΠΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Νομίζουν ότι μπορούν να το διαχειριστούν, αλλά τα πάντα αλλάζουν όταν τα αληθινά αισθήματα μπλέκονται στην εξίσωση. Οι καρδιές διαπερνιούνται.                 Οι υποσχέσεις σπάνε.                     Οι κανόνες παραβιάζονται.                              Η αγάπη γίνεται σκοτεινή. " ΠΗΓΗ :  http:

7 αποφθέγματα του Ναγκίμπ Μαχφούζ που αξίζει να διαβάσετε...

Ο Ναγκίμπ Μαχφούζ γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1911 στο Κάιρο. Άρχισε να γράφει στα δεκαεφτά του, και το πρώτο μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στην αρχαία Αίγυπτο, εκδόθηκε το 1939. Έγραψε γύρω στα τριάντα μυθιστορήματα και περισσότερα από εκατό διηγήματα, πολλά από τα οποία έγιναν επιτυχημένες ταινίες. Το 1988 η Σουηδική Ακαδημία Γραμμάτων τίμησε τον Μαχφούζ με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Πέθανε στις 30 Αυγούστου 2006. [ Πηγή : Εκδόσεις Ψυχογιός ] "Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι έξυπνος από τις απαντήσεις του. Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι σοφός από τις ερωτήσεις του". "Σπίτι δεν είναι εκεί που γεννιέσαι. Σπίτι είναι εκεί που όλες οι προσπάθειες σου να ξεφύγεις, σταματούν". "Ο φόβος δεν εμποδίζει τον θάνατο. Εμποδίζει τη ζωή". "Η αγάπη είναι σαν την υγεία. Την παραμελούμε όταν υπάρχει και τη λατρεύουμε όταν τη χάνουμε."