Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κριτική του βιβλίου "Οδηγός συγγραφής" Κυριάκος Αθανασιάδης, εκδόσεις Ψυχογιός

Αν και δεν σκοπεύω να ασχοληθώ με τη συγγραφή μυθιστορήματος, ο τίτλος του νέου βιβλίου του συγγραφέα και επιμελητή Κυριάκου Αθανασιάδη, μού τράβηξε αμέσως την προσοχή. Ως εκπαιδευτικός αλλά και λόγω της ενασχόλησής μου με τις κριτικές βιβλίων, θέλω διαρκώς να μαθαίνω από την πολύχρονη πείρα ανθρώπων που υπηρετούν το χώρο της λογοτεχνίας με πάθος. Αρχικά έμεινα άφωνη γιατί είχα φανταστεί -κυρίως λόγω του τίτλου - πως το βιβλίο θα ήταν πολυσέλιδο, όπως συνηθίζεται άλλωστε στην ελληνική αγορά. Όμως ο "οδηγός συγγραφής" αριθμεί μόνο 150 σελίδες. Σάστισα. Μέσα μου είχα σχηματίσει ήδη τη βεβαιότητα πως λίγα πράγματα θα αποκόμιζα τελικά από αυτό. Μα ο συγγραφέας με αφόπλισε, με κέρδισε και με δίδαξε - όπως και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι - πως "ουκ εν τω πολλώ το ευ". Με χιούμορ, αμεσότητα, και απλές παραινέσεις, κατάφερε να μου προσφέρει πολύτιμες συμβουλές αλλά και να με διασκεδάσει με τις καυστικές ατάκες του, καθώς μέσα από τους κανόνες του καταφέρνει ν' αποτυπώσει μοναδικά αλήθειες που όλοι σκεφτόμαστε, μα λίγοι έχουν το θάρρος να μεταφέρουν στο χαρτί.

http://www.psichogios.gr/site/Books/show/1003631/odhgos-syggrafhs
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση

Διαχωρισμένο σε μικρά σε έκταση αλλά πλούσια σε ουσία κεφάλαια, ο συγγραφέας καταπιάνεται με όσα θέματα απασχολούν κάθε επίδοξο συγγραφέα. Είναι η συγγραφή μια απλή δουλειά ή όχι; Υπάρχει ωράριο; Τί είναι τα turning points; Παίζει ρόλο το μέρος που γράφουμε ένα μυθιστόρημα ή το ντύσιμό μας; Πρόσωπα, χρόνοι, σχεδιαγράμματα και πλήθος άλλων σημαντικών σημείων, περιέχονται σ' αυτό το υπέροχο κείμενο που εκτός από οδηγός αποτελεί και μια ανάσα ανάγνωσης. Πενήντα έξυπνοι και ανατρεπτικοί κανόνες που καταφέρνουν να δημιουργήσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο οφείλει να κινείται ένας δημιουργός.

Πραγματικά εντυπωσιάστηκα από την απλότητα της γραφής του κου Αθανασιάδη. Νιώθεις από την πρώτη στιγμή ότι διαβάζεις τις συμβουλές ενός φίλου, ενός δικού σου ανθρώπου. Ενός οικείου προσώπου που το μόνο που θέλει είναι να σου πει απλά και ξεκάθαρα την αλήθεια. Χωρίς περιστροφές, χωρίς φιοριτούρες, χωρίς ίχνος παραπλάνησης. Με γνώμονα τη δική του άποψη, ξετυλίγει με αστείρευτο χιούμορ και αυτοσαρκασμό τα καθοριστικά εκείνα σημεία που θα πρέπει να λάβει ο μυθιστοριογράφος υπόψιν του για να φέρει εις πέρας το στόχο του : τη συγγραφή ενός βιβλίου που ν' ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες και στις επιθυμίες του.  Με μικρές φράσεις, κοφτές, άμεσες, περιεκτικές. Με επανάληψη των πιο σημαντικών λέξεων ώσπου να εντυπωθούν στο μυαλό του αναγνώστη και να γίνουν κτήμα του. Με συνεχείς εναλλαγές ύφους και περιεχομένου, καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι τον τελευταίο και πιο ανατρεπτικό του κανόνα. Δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο και τίποτα ανούσιο. Δίνει έμφαση στο περιβάλλον του δημιουργού, στο πως οφείλει να κινείται στην καθημερινότητά του για να πλουτίσει τη φαντασία του και να μάθει να περιγράφει με λεπτομέρεια κάθε εικόνα, στα ερεθίσματα που οφείλει να έχει, στην κοινωνική του ζωή, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

"Για να μάθεις, διάβαζε ταπεινά μυθιστορήματα. Για να ξέρεις, διάβαζε τους μεγάλους"

Ένα συγκροτημένο, ανεπιτήδευτο και χιουμοριστικό κείμενο, που βοηθά ουσιαστικά κάθε επίδοξο συγγραφέα, προσφέρει μαθήματα καθάριας γραφής και γοητεύει όποιον αποφασίσει να το διαβάσει.

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΨΗΦΙΣΑΤΕ : ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ κας ΜΑΝΤΑ

Καταρχήν ένα μεγάλο μπράβο στα 277 άτομα που τίμησαν την έρευνά μας και απάντησαν με ειλικρίνεια τη γνώμη τους για καθένα από τα βιβλία της κας Μαντά. Οι έρευνες αυτές θα μπορούν στο μέλλον ν' αποτελούν σημείο αναφοράς για κάποιον που ζητάει γνώμη σχετικά με κάποιο από τα βιβλία της !Τα αποτελέσματα κάθε έρευνας θα τα βρίσκεται στην κατηγορία "ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΟΙΝΟΥ". Τα αποτελέσματα που βλέπετε στις εικόνες περιέχουν και τα άτομα που δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο. Για το λόγο αυτό ακριβώς κάτω από κάθε εικόνα αναγράφω το σύνολο των ατόμων που έχουν διαβάσει το βιβλίο και άρα επι αυτού του συνόλου είναι και τα νούμερα που εκφέρουν άποψη για καθένα από τα βιβλία! Διευκρίνηση : το νέο βιβλίο της κας Μαντά "Μια συγνώμη για το τέλος" κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες οπότε παρουσιάζουμε απλά μια μικρή τάση για το βιβλίο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για την αγορά του, στηριζόμενοι σε ένα τόσο μικρό δείγμα! Συμφωνα με τα αποτελέσμ

Το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover!

Βγήκε στον αέρα το το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover! Παρακουλουθήστε το :  https://www.youtube.com/watch?v=XtYFba2s2rE " Η Τέιτ και ο Μάιλς δεν θεωρούν τους εαυτούς τους καν φίλους. Το μόνο πράγμα που έχουν κοινό είναι μια αναμφίβολη αμοιβαία έλξη. Συνειδητοποιούν ότι μπορούν να έχουν την τέλεια, χωρίς δεσμεύσεις συμφωνία. Αυτός δε θέλει έρωτες, αυτή δεν έχει τον χρόνο: το μόνο που απομένει είναι το σεξ. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ρολόι, αρκεί η Τέιτ να ακολουθήσει τους δύο κανόνες που θέτει ο Μάιλς: ΜΗ ΡΩΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΗΝ ΕΛΠΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Νομίζουν ότι μπορούν να το διαχειριστούν, αλλά τα πάντα αλλάζουν όταν τα αληθινά αισθήματα μπλέκονται στην εξίσωση. Οι καρδιές διαπερνιούνται.                 Οι υποσχέσεις σπάνε.                     Οι κανόνες παραβιάζονται.                              Η αγάπη γίνεται σκοτεινή. " ΠΗΓΗ :  http:

7 αποφθέγματα του Ναγκίμπ Μαχφούζ που αξίζει να διαβάσετε...

Ο Ναγκίμπ Μαχφούζ γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1911 στο Κάιρο. Άρχισε να γράφει στα δεκαεφτά του, και το πρώτο μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στην αρχαία Αίγυπτο, εκδόθηκε το 1939. Έγραψε γύρω στα τριάντα μυθιστορήματα και περισσότερα από εκατό διηγήματα, πολλά από τα οποία έγιναν επιτυχημένες ταινίες. Το 1988 η Σουηδική Ακαδημία Γραμμάτων τίμησε τον Μαχφούζ με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Πέθανε στις 30 Αυγούστου 2006. [ Πηγή : Εκδόσεις Ψυχογιός ] "Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι έξυπνος από τις απαντήσεις του. Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι σοφός από τις ερωτήσεις του". "Σπίτι δεν είναι εκεί που γεννιέσαι. Σπίτι είναι εκεί που όλες οι προσπάθειες σου να ξεφύγεις, σταματούν". "Ο φόβος δεν εμποδίζει τον θάνατο. Εμποδίζει τη ζωή". "Η αγάπη είναι σαν την υγεία. Την παραμελούμε όταν υπάρχει και τη λατρεύουμε όταν τη χάνουμε."