Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Το μυστήριο του κόκκινου δωματίου" σας προκαλεί να το λύσετε. Μην του αντισταθείτε!

«Το μυστήριο του κόκκινου σπιτιού» έφτασε στα χέρια μου από μια δεινή βιβλιοφάγο που γνώρισα στο facebook, και η οποία κάθε φορά που μου εντοπίζει διαμαντάκια έχει το ελεύθερο να μου τα αγοράζει, καθώς όλες τις οι προτάσεις είναι πραγματικά μία και μία.  Όσο απίστευτο κι αν μου φαινόταν, συγγραφέας αυτού του αστυνομικού μυθιστορήματος είναι ο Άλαν Αλεξάντερ Μιλν, δηλαδή ο άνθρωπος που έγινε διάσημος σε ολόκληρο τον κόσμο για τα βιβλία του με ήρωα το αρκουδάκι Γουίνι (Winnie-the-pooh)! Μπορείτε φαντάζομαι να καταλάβετε τον σκεπτικισμό μου. Περίεργη από τη φύση μου, έψαξα στο διαδίκτυο μέσω γνωστής μηχανής αναζήτησης περισσότερες πληροφορίες και έπεσα πάνω σε μια απίστευτη συγκυρία! Στις 29 Σεπτεμβρίου κυκλοφορεί σε σκηνοθεσία του Simon Curtis και σενάριο των Frank Cottrell Boyce και Simon Vaughan, η ιστορία του συγγραφέα και πως γεννήθηκε η ιδέα του Winnie the pooh, έτσι όπως την εμπνεύστηκε ο γιος του C.R Milne.



Ο Άλαν Αλεξάντερ Μιλν σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, όμως  έγραφε από τότε που ήταν ακόμα μαθητής. Αφού αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο το 1903, κυνήγησε μια καριέρα ως συγγραφέας, και πολύ γρήγορα άρχισε να δημοσιεύει χιουμοριστικές ιστορίες στο περιοδικό Punch. Το 1906 έγινε βοηθός εκδότη του περιοδικού. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Μιλν έγινε ένας επιτυχημένος θεατρικός συγγραφέας. Το 1922 γράφει το εν λόγω αστυνομικό μυθιστόρημα το οποίο γίνεται σύντομα δημοφιλές. Παρ’ όλα αυτά, από τη στιγμή που ήρθαν στο προσκήνιο τα βιβλία με ήρωα τον Winnie the Pooh, όλες οι επιτυχίες και τα έργα του μέχρι εκείνη τη στιγμή, πέρασαν δυστυχώς σε δεύτερη μοίρα.

Με όλες αυτές τις άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες στο μυαλό μου, ξεκίνησα την ανάγνωση του βιβλίου. Η υπόθεση φαινόταν απλοϊκή : ο Μαρκ Άμπλετ, ένας πλούσιος, φαντασμένος ερασιτέχνης συγγραφέας και ηθοποιός,  αρέσκεται να φιλοξενεί κόσμο στο μεγαλοπρεπές κόκκινο σπίτι του με σκοπό να εισπράττει διαρκώς τον θαυμασμό τους και τις επευφημίες τους. Ξαφνικά λαμβάνει ένα τηλεγράφημα από τον αδερφό του Ρόμπερτ, ο οποίος ζει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στην Αυστραλία. Τον ενημερώνει ότι εντός ολίγων ωρών θα βρίσκεται κοντά του και ο Μαρκ αναστατώνεται, καθώς οι μεταξύ τους σχέσεις είναι οικτρές. Η άφιξή του θα οδηγήσει σε μια απρόβλεπτη εξέλιξη. Ο Ρόμπερτ βρίσκεται δολοφονημένος και όλα δείχνουν πως δράστης είναι ο αδερφός του, καθώς εξαφανίζεται μυστηριωδώς αμέσως μετά τον φόνο. Ο χαρισματικός και αριστοκρατικός Άντονυ Κίλινχαμ που τυχαία θα βρεθεί στο κόκκινο σπίτι, θα αναλάβει να εξιχνιάσει αυτό το προφανές αίνιγμα. Είναι τελικά τα πράγματα τόσο απλά, όσο δείχνουν;

Με ξάφνιασε ο θεατρικός τρόπος γραφής που έχει υιοθετήσει ο συγγραφέας. Είναι σαν να παρακολουθείς πραγματικά μια εξαιρετικά ενορχηστρωμένη παράσταση με πολύ δυνατές ερμηνείες και συνεχείς ανατροπές. Ο Άντονυ είναι ένας χαρακτήρας με αυτοσαρκασμό, διορατικότητα, με αλάνθαστο ένστικτο και μια απίστευτη ικανότητα να καταγράφει λεπτομέρειες όσον αφορά τους χώρους, τις θέσεις των αντικειμένων, τις αντιδράσεις και τις κινήσεις των άλλων. Ικανότητα που τον βοηθάει να εντοπίζει σε ύστερο χρόνο ασύνδετα κομμάτια ή αδικαιολόγητες ενέργειες. Προλαμβάνει κάθε αντίδραση από την πλευρά των άμεσα εμπλεκόμενων και προσπαθεί να μη δίνει στόχο με τις μικρές ανακαλύψεις του. Ο τρόπος ανάπτυξης της ιστορίας μοιάζει πολύ με εκείνον του αγαπημένου Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, και γι αυτό ο Άντονυ ενστερνίζεται από κάποια στιγμή και μετά τον ρόλο του Σέρλοκ Χολμς και αποδίδει στον φίλο του Μπιλ εκείνον του αγαπημένου Γουάτσον.

Επειδή τα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι λίγα, από ένα σημείο και μετά μπορείς να συνειδητοποιήσεις την εξέλιξη των γεγονότων. Μέχρι τέλους όμως αδυνατείς να καταλάβεις τον τρόπο που κατάφερε ο δράστης να παραποιήσει τα στοιχεία και να οδηγήσει τις έρευνες προς την αντίθετη κατεύθυνση. Οι διάλογοι είναι άμεσοι και ρεαλιστικοί, προσδίδοντας ζωντάνια και ένταση στην πλοκή. Οι περιγραφές είναι ελάχιστες και περιορίζονται στο να δώσουν στον αναγνώστη τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διαρρύθμιση του εσωτερικού του σπιτιού και των εξωτερικών χώρων, ώστε να μπορέσει και ο ίδιος να μπει στο παιχνίδι.  Η εξιχνίαση γίνεται μεθοδικά και αναλύοντας ένα ένα τα στοιχεία και έτσι η τελική έκβαση δεν προκύπτει ξαφνικά, αλλά απόλυτα φυσιολογικά.

«Το μυστήριο του κόκκινου σπιτιού» είναι ένα βιβλίο που ικανοποιεί τους λάτρεις του κλασικού αστυνομικού μυθιστορήματος...

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΨΗΦΙΣΑΤΕ : ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ κας ΜΑΝΤΑ

Καταρχήν ένα μεγάλο μπράβο στα 277 άτομα που τίμησαν την έρευνά μας και απάντησαν με ειλικρίνεια τη γνώμη τους για καθένα από τα βιβλία της κας Μαντά. Οι έρευνες αυτές θα μπορούν στο μέλλον ν' αποτελούν σημείο αναφοράς για κάποιον που ζητάει γνώμη σχετικά με κάποιο από τα βιβλία της !Τα αποτελέσματα κάθε έρευνας θα τα βρίσκεται στην κατηγορία "ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΟΙΝΟΥ". Τα αποτελέσματα που βλέπετε στις εικόνες περιέχουν και τα άτομα που δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο. Για το λόγο αυτό ακριβώς κάτω από κάθε εικόνα αναγράφω το σύνολο των ατόμων που έχουν διαβάσει το βιβλίο και άρα επι αυτού του συνόλου είναι και τα νούμερα που εκφέρουν άποψη για καθένα από τα βιβλία! Διευκρίνηση : το νέο βιβλίο της κας Μαντά "Μια συγνώμη για το τέλος" κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες οπότε παρουσιάζουμε απλά μια μικρή τάση για το βιβλίο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για την αγορά του, στηριζόμενοι σε ένα τόσο μικρό δείγμα! Συμφωνα με τα αποτελέσμ

Το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover!

Βγήκε στον αέρα το το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover! Παρακουλουθήστε το :  https://www.youtube.com/watch?v=XtYFba2s2rE " Η Τέιτ και ο Μάιλς δεν θεωρούν τους εαυτούς τους καν φίλους. Το μόνο πράγμα που έχουν κοινό είναι μια αναμφίβολη αμοιβαία έλξη. Συνειδητοποιούν ότι μπορούν να έχουν την τέλεια, χωρίς δεσμεύσεις συμφωνία. Αυτός δε θέλει έρωτες, αυτή δεν έχει τον χρόνο: το μόνο που απομένει είναι το σεξ. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ρολόι, αρκεί η Τέιτ να ακολουθήσει τους δύο κανόνες που θέτει ο Μάιλς: ΜΗ ΡΩΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΗΝ ΕΛΠΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Νομίζουν ότι μπορούν να το διαχειριστούν, αλλά τα πάντα αλλάζουν όταν τα αληθινά αισθήματα μπλέκονται στην εξίσωση. Οι καρδιές διαπερνιούνται.                 Οι υποσχέσεις σπάνε.                     Οι κανόνες παραβιάζονται.                              Η αγάπη γίνεται σκοτεινή. " ΠΗΓΗ :  http:

7 αποφθέγματα του Ναγκίμπ Μαχφούζ που αξίζει να διαβάσετε...

Ο Ναγκίμπ Μαχφούζ γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1911 στο Κάιρο. Άρχισε να γράφει στα δεκαεφτά του, και το πρώτο μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στην αρχαία Αίγυπτο, εκδόθηκε το 1939. Έγραψε γύρω στα τριάντα μυθιστορήματα και περισσότερα από εκατό διηγήματα, πολλά από τα οποία έγιναν επιτυχημένες ταινίες. Το 1988 η Σουηδική Ακαδημία Γραμμάτων τίμησε τον Μαχφούζ με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Πέθανε στις 30 Αυγούστου 2006. [ Πηγή : Εκδόσεις Ψυχογιός ] "Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι έξυπνος από τις απαντήσεις του. Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι σοφός από τις ερωτήσεις του". "Σπίτι δεν είναι εκεί που γεννιέσαι. Σπίτι είναι εκεί που όλες οι προσπάθειες σου να ξεφύγεις, σταματούν". "Ο φόβος δεν εμποδίζει τον θάνατο. Εμποδίζει τη ζωή". "Η αγάπη είναι σαν την υγεία. Την παραμελούμε όταν υπάρχει και τη λατρεύουμε όταν τη χάνουμε."