Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άνοιξε τις πύλες του "Kairlov" και θ' ανακαλύψεις έναν αναγνωστικό θησαυρό...

Κόντρα στο ρεύμα. Με αυτή τη φράση θα περιέγραφα την πρώτη -εξαιρετική- συγγραφική απόπειρα της Πέμυς Γκανά. Γιατί από την πρώτη στιγμή που περνάς τις πύλες του Kairlov, συνειδητοποιείς πως υπάρχουν ακόμα βιβλία που θέλουν να προσφέρουν στον αναγνώστη μια όαση, μια αλλιώτικη περιπέτεια, μια ιστορία που θα τον κρατήσει ξάγρυπνο και θα τον μυήσει στα σκοτεινά μυστικά μιας άλλης εποχής. Χωρίς ανακύκλωση στερεότυπων κλισέ και χρήση αδικαιολόγητης ωμότητας, το Kairlov αποτελεί ένα ολοκληρωμένο ιστορικό μυθιστόρημα, που καταφέρνει να σε αφοπλίσει με την κρυστάλλινη γραφή, να σε εκπλήξει με την ευρηματικότητα και την ανάπτυξη της πλοκής του αλλά κυρίως να σε συγκινήσει με τη στάση ζωής των χαρακτήρων του. 



Ο πυρήνας της ιστορίας είναι η Αναστασία Ιβάνοβνα Καρλόφσκι που ζει ευτυχισμένη με τον άντρα της, Ιλιούσκα, στην Αγία Πετρούπολη. Ο έγγαμος βίος τους φαντάζει ιδανικός στα μάτια όλων, αλλά η ανοικτή πληγή ενός παιδιού που δεν έρχεται αρχίζει να ροκανίζει αργά-αργά την εύθραυστη ψυχοσύνθεση της Αναστασίας. Ώσπου μια ανέλπιστη πρόταση έρχεται να φωτίσει και πάλι τις καρδιές τους: να υιοθετήσουν ένα μωρό που κουβαλάει όμως στις πλάτες του μια βαριά κληρονομιά. Δέχονται χωρίς δισταγμό και τα χρόνια που ακολουθούν τους προσφέρουν μοναδικές στιγμές χαράς και ευδαιμονίας. Σύντομα το πολιτικό σκηνικό ανατρέπεται και οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές για την οικογένεια Καρλόφσκι. Όλα καταρρέουν και η Αναστασία εξορίζεται στον πατρογονικό της πύργο Κάιρλοφ, νότια του Μινσκ, μαζί με την πιστή της Όλια. Τα χρόνια περνούν βασανιστικά μέχρι που έρχεται η στιγμή της αναμέτρησης με το παρελθόν και τα θαμμένα μυστικά... Μιας αναμέτρησης με αμφίρροπο αποτέλεσμα και έντονο το άρωμα του θανάτου...

Απόλαυσα πραγματικά κάθε σελίδα και έμεινα εμβρόντητη μπροστά στο ανατρεπτικό φινάλε. Η πλοκή σφικτή, από την αρχή μέχρι το τέλος, με απόλυτα ισορροπημένη μίξη ωραίων περιγραφών, εντάσεων και απροσδόκητων εξελίξεων. Ο λόγος της συγγραφέως λιτός, ερχόταν σε αντιδιαστολή με τις ίντριγκες, τις δολοπλοκίες και τον ανείπωτο πόνο των χαρακτήρων, αναδεικνύοντας τα συναισθήματα πίσω από τις πράξεις. Η εναλλαγή του κέντρου βάρους της αφήγησης ανάμεσα στα κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας, είχε ως αποτέλεσμα να μην χαθεί ούτε λεπτό το ενδιαφέρον και να διατηρηθεί στα ύψη η αγωνία για την κάθαρση των ηρώων. Ταυτόχρονα, η αποτύπωση του πολιτικού σκηνικού, των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, του φόβου και του τρόμου μπροστά στα λεγόμενα των Τσάρων αλλά και των επικίνδυνων συνωμοσιών, κατορθώνουν να ικανοποιήσουν τον απαιτητικό αναγνώστη.

Ιδιαίτερη μνεία θέλω να κάνω στους καλοδουλεμένους χαρακτήρες. Κάθε ήρωας έχει λόγο ύπαρξης. Δεν υπάρχουν πρώτοι και δεύτεροι ρόλοι και αυτό φυσικά αποκαλύπτεται καθώς η πλοκή εξελίσσεται. Ο καθένας εξυπηρετεί έναν σκοπό και τον φέρει εις πέρας με απόλυτη επιτυχία και σε πλήρη αρμονία με τους υπόλοιπους. Χωρίς να το αντιληφθείς, καταφέρνουν να υφάνουν έναν περίεργο ιστό και να σε κρατήσουν δέσμιο στα σχέδιά τους και να σε αποζημιώσουν με την τελική έκβαση. 

Άνοιξε, λοιπόν, τις πύλες του "Kairlov" και θα ζήσεις ένα μοναδικό ταξίδι στη Ρωσία του 19ου αιώνα.

Κρητικού Κέλλη


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΨΗΦΙΣΑΤΕ : ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ κας ΜΑΝΤΑ

Καταρχήν ένα μεγάλο μπράβο στα 277 άτομα που τίμησαν την έρευνά μας και απάντησαν με ειλικρίνεια τη γνώμη τους για καθένα από τα βιβλία της κας Μαντά. Οι έρευνες αυτές θα μπορούν στο μέλλον ν' αποτελούν σημείο αναφοράς για κάποιον που ζητάει γνώμη σχετικά με κάποιο από τα βιβλία της !Τα αποτελέσματα κάθε έρευνας θα τα βρίσκεται στην κατηγορία "ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΟΙΝΟΥ". Τα αποτελέσματα που βλέπετε στις εικόνες περιέχουν και τα άτομα που δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο. Για το λόγο αυτό ακριβώς κάτω από κάθε εικόνα αναγράφω το σύνολο των ατόμων που έχουν διαβάσει το βιβλίο και άρα επι αυτού του συνόλου είναι και τα νούμερα που εκφέρουν άποψη για καθένα από τα βιβλία! Διευκρίνηση : το νέο βιβλίο της κας Μαντά "Μια συγνώμη για το τέλος" κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες οπότε παρουσιάζουμε απλά μια μικρή τάση για το βιβλίο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για την αγορά του, στηριζόμενοι σε ένα τόσο μικρό δείγμα! Συμφωνα με τα αποτελέσμ

Το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover!

Βγήκε στον αέρα το το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover! Παρακουλουθήστε το :  https://www.youtube.com/watch?v=XtYFba2s2rE " Η Τέιτ και ο Μάιλς δεν θεωρούν τους εαυτούς τους καν φίλους. Το μόνο πράγμα που έχουν κοινό είναι μια αναμφίβολη αμοιβαία έλξη. Συνειδητοποιούν ότι μπορούν να έχουν την τέλεια, χωρίς δεσμεύσεις συμφωνία. Αυτός δε θέλει έρωτες, αυτή δεν έχει τον χρόνο: το μόνο που απομένει είναι το σεξ. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ρολόι, αρκεί η Τέιτ να ακολουθήσει τους δύο κανόνες που θέτει ο Μάιλς: ΜΗ ΡΩΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΗΝ ΕΛΠΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Νομίζουν ότι μπορούν να το διαχειριστούν, αλλά τα πάντα αλλάζουν όταν τα αληθινά αισθήματα μπλέκονται στην εξίσωση. Οι καρδιές διαπερνιούνται.                 Οι υποσχέσεις σπάνε.                     Οι κανόνες παραβιάζονται.                              Η αγάπη γίνεται σκοτεινή. " ΠΗΓΗ :  http:

7 αποφθέγματα του Ναγκίμπ Μαχφούζ που αξίζει να διαβάσετε...

Ο Ναγκίμπ Μαχφούζ γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1911 στο Κάιρο. Άρχισε να γράφει στα δεκαεφτά του, και το πρώτο μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στην αρχαία Αίγυπτο, εκδόθηκε το 1939. Έγραψε γύρω στα τριάντα μυθιστορήματα και περισσότερα από εκατό διηγήματα, πολλά από τα οποία έγιναν επιτυχημένες ταινίες. Το 1988 η Σουηδική Ακαδημία Γραμμάτων τίμησε τον Μαχφούζ με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Πέθανε στις 30 Αυγούστου 2006. [ Πηγή : Εκδόσεις Ψυχογιός ] "Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι έξυπνος από τις απαντήσεις του. Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι σοφός από τις ερωτήσεις του". "Σπίτι δεν είναι εκεί που γεννιέσαι. Σπίτι είναι εκεί που όλες οι προσπάθειες σου να ξεφύγεις, σταματούν". "Ο φόβος δεν εμποδίζει τον θάνατο. Εμποδίζει τη ζωή". "Η αγάπη είναι σαν την υγεία. Την παραμελούμε όταν υπάρχει και τη λατρεύουμε όταν τη χάνουμε."