Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπορείς άραγε να καταλάβεις ποια είναι "Εκείνη";


Το βιβλίο "Εκείνη" του Φιλίπ Τζιάν έλαβε το 2012 το Prix Interallié, και όχι άδικα. Η ανατρεπτική ανάπτυξη της πλοκής και η εκπληκτική φυσιογνωμία της Μισέλ σε συνδυασμό με την καυστική γραφή του συγγραφέα κατορθώνουν να καθηλώσουν τον αναγνώστη από την πρώτη αράδα, χωρίς περιθώρια διαφυγής. Χειμαρρώδης αφήγηση, συνεχείς εναλλαγές, καυστικοί διάλογοι, έντονες σκηνές και απροσδόκητες αποφάσεις, δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ που κόβει την ανάσα και δημιουργεί δυνατά αντιφατικά συναισθήματα.



Ένας βιασμός είναι η αρχή αυτής της ιστορίας. Ο βιασμός της Μισέλ από έναν άγνωστο, που δίνει το έναυσμα για να αποκαλυφθούν μικρά και μεγάλα μυστικά, να ειπωθούν σκληρές αλήθειες και να ξεκαθαρίσουν οι ρόλοι του θύτη και του θύματος. Ή μήπως όχι; Η πρωταγωνίστρια δεν καταγγέλλει το αποτρόπαιο γεγονός αλλά προσπαθεί να εντοπίσει μόνη της τον δράστη, ο οποίος εξακολουθεί να την παρενοχλεί με μηνύματα. Την ίδια στιγμή, η Μισέλ προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στην ηλικιωμένη μητέρα της που επιθυμεί να ξαναπαντρευτεί έναν νεαρό άντρα, στον γιο της που περιμένει από τη σύντροφό του ένα παιδί που δεν είναι δικό του, στον πρώην άντρα της και στο παρελθόν που τη στοιχειώνει με τον πατέρα της. Ένα ασύλληπτο κουβάρι ανθρώπινων σχέσεων και κωμικοτραγικών καταστάσεων που ξεφεύγει από τη λογική και φλερτάρει με την παράνοια, χωρίς έλεος.

Ο συγγραφέας επέλεξε να ξεκινήσει το ξεδίπλωμα της ιστορίας του με τρόπο βάναυσο και σκληρό. Με τον βιασμό μιας γυναίκας. Κι ύστερα, αποφάσισε να αφήσει την ηρωίδα του να κινήσει τα νήματα. Δεν την περιόρισε, δεν την καταπίεσε, δεν προσπάθησε να τη βάλει σε καλούπια. Την άφησε ελεύθερη να αποφασίσει τι θα κάνει. Και αυτή η ευελιξία της πένας του και η εξαίρετη σκιαγράφηση όλων των χαρακτήρων που την πλαισιώνουν, κατορθώνουν να απογειώσουν την εσωτερική δύναμη του βιβλίου. 

Εκείνη, λοιπόν, είναι ο πυρήνας. Είναι το θύμα που αρνείται να ενστερνιστεί τον ρόλο της και να καταγγείλει τον βιασμό. Παίρνει την κατάσταση στα χέρια της και ψάχνει να βρει τον ένοχο. Οι σκελετοί που ήταν κλειδωμένοι στην ντουλάπα της απειλούν να πάρουν πάλι σάρκα και οστά και να τη διαλύσουν. Κι όμως, "Εκείνη" αντιστέκεται σθεναρά. Ξεπερνά τα στερεότυπα της κοινωνίας και βυθίζεται στο αρρωστημένο πάθος, στην τρέλα, στην εξουσία που νιώθει ως επιτυχημένη επαγγελματίας, στην ανάγκη της για ικανοποίηση, στην επιθυμία της να αποτινάξει από πάνω της την ταμπέλα του θύματος. Τσαλακώνεται και παραδίδεται στις πιο κρυφές της επιθυμίες. Μια ψυχεδελική προσωπικότητα που δεν αφήνει κανέναν να διαβάσει την ψυχή της. Κρύβεται πίσω από τη μάσκα που επιλέγει κάθε φορά να φορέσει και ψάχνει τη δική της λύτρωση. 

Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση, ο γρήγορος ρυθμός, οι ατελείωτες εναλλαγές ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν, δίνουν μια άλλη διάσταση σε αυτό το παράδοξα νοσηρό μυθιστόρημα. Ένα μυθιστόρημα που δεν εγκλωβίζεται στο γεγονός του βιασμού αλλά αναδεικνύει με ασύλληπτη ευελιξία δύσκολα κοινωνικά θέματα και ταμπού και προβάλλει τον αγώνα που απαιτούν οι διαπροσωπικές σχέσεις για να μείνουν ζωντανές και τη συνθετότητα των οικογενειακών δεσμών. 

Ένα βιβλίο που δεν σου επιτρέπει να αντιδράσεις, να σκεφτείς, να κατανοήσεις, γιατί "εκείνη" σε αιχμαλωτίζει εν ριπή οφθαλμού...

Κέλλη Κρητικού

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΨΗΦΙΣΑΤΕ : ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ κας ΜΑΝΤΑ

Καταρχήν ένα μεγάλο μπράβο στα 277 άτομα που τίμησαν την έρευνά μας και απάντησαν με ειλικρίνεια τη γνώμη τους για καθένα από τα βιβλία της κας Μαντά. Οι έρευνες αυτές θα μπορούν στο μέλλον ν' αποτελούν σημείο αναφοράς για κάποιον που ζητάει γνώμη σχετικά με κάποιο από τα βιβλία της !Τα αποτελέσματα κάθε έρευνας θα τα βρίσκεται στην κατηγορία "ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΟΙΝΟΥ". Τα αποτελέσματα που βλέπετε στις εικόνες περιέχουν και τα άτομα που δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο. Για το λόγο αυτό ακριβώς κάτω από κάθε εικόνα αναγράφω το σύνολο των ατόμων που έχουν διαβάσει το βιβλίο και άρα επι αυτού του συνόλου είναι και τα νούμερα που εκφέρουν άποψη για καθένα από τα βιβλία! Διευκρίνηση : το νέο βιβλίο της κας Μαντά "Μια συγνώμη για το τέλος" κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες οπότε παρουσιάζουμε απλά μια μικρή τάση για το βιβλίο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για την αγορά του, στηριζόμενοι σε ένα τόσο μικρό δείγμα! Συμφωνα με τα αποτελέσμ

Το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover!

Βγήκε στον αέρα το το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover! Παρακουλουθήστε το :  https://www.youtube.com/watch?v=XtYFba2s2rE " Η Τέιτ και ο Μάιλς δεν θεωρούν τους εαυτούς τους καν φίλους. Το μόνο πράγμα που έχουν κοινό είναι μια αναμφίβολη αμοιβαία έλξη. Συνειδητοποιούν ότι μπορούν να έχουν την τέλεια, χωρίς δεσμεύσεις συμφωνία. Αυτός δε θέλει έρωτες, αυτή δεν έχει τον χρόνο: το μόνο που απομένει είναι το σεξ. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ρολόι, αρκεί η Τέιτ να ακολουθήσει τους δύο κανόνες που θέτει ο Μάιλς: ΜΗ ΡΩΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΗΝ ΕΛΠΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Νομίζουν ότι μπορούν να το διαχειριστούν, αλλά τα πάντα αλλάζουν όταν τα αληθινά αισθήματα μπλέκονται στην εξίσωση. Οι καρδιές διαπερνιούνται.                 Οι υποσχέσεις σπάνε.                     Οι κανόνες παραβιάζονται.                              Η αγάπη γίνεται σκοτεινή. " ΠΗΓΗ :  http:

7 αποφθέγματα του Ναγκίμπ Μαχφούζ που αξίζει να διαβάσετε...

Ο Ναγκίμπ Μαχφούζ γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1911 στο Κάιρο. Άρχισε να γράφει στα δεκαεφτά του, και το πρώτο μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στην αρχαία Αίγυπτο, εκδόθηκε το 1939. Έγραψε γύρω στα τριάντα μυθιστορήματα και περισσότερα από εκατό διηγήματα, πολλά από τα οποία έγιναν επιτυχημένες ταινίες. Το 1988 η Σουηδική Ακαδημία Γραμμάτων τίμησε τον Μαχφούζ με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Πέθανε στις 30 Αυγούστου 2006. [ Πηγή : Εκδόσεις Ψυχογιός ] "Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι έξυπνος από τις απαντήσεις του. Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι σοφός από τις ερωτήσεις του". "Σπίτι δεν είναι εκεί που γεννιέσαι. Σπίτι είναι εκεί που όλες οι προσπάθειες σου να ξεφύγεις, σταματούν". "Ο φόβος δεν εμποδίζει τον θάνατο. Εμποδίζει τη ζωή". "Η αγάπη είναι σαν την υγεία. Την παραμελούμε όταν υπάρχει και τη λατρεύουμε όταν τη χάνουμε."